Plannen om je woning te verkopen of te verhuren? Dan ontsnap je niet aan de opmaak van het energieprestatiecertificaat of kortweg EPC. Dit wordt ook wel eens het energieprestatieadvies of EPA genoemd. Dat geeft aan hoe energiezuinig je woning is en bevat ook tips om de energie-efficiëntie te verhogen. Het document wordt opgesteld door een gecertificeerd energieadviseur. Uit een steekproef van de Rijksoverheid blijkt dat er vaak nog fouten sluipen in het energielabel.
Energiezuinig wonen is vandaag veeleer regel dan uitzondering. Dat is onder meer te danken aan de ecologische sensibilisering van de jongste jaren en het besef dat energie-efficiëntie ook budgettaire voordelen heeft. Bovendien zijn de wettelijke vereisten er een stuk strenger op geworden. Zo is het energieprestatiecertificaat sinds 2008 verplicht. Let wel op, in 2015 veranderen enkele regels. Het EPA geeft een bijzonder accuraat beeld van de energieprestaties van je woning:
Uit controles blijkt dat het EPC intussen relatief goed ingeburgerd is. In april 2014 waren bijna 2,5 miljoen woningen in het bezit van een energielabel. In 2013 kon bij ongeveer 2,2 miljoen van de gecontroleerde woningen een energieprestatiecertificaat worden voorgelegd. Minder goed nieuws is dat er soms fouten sluipen in het EPC. Uit resultaten van De Rijksoverheid (2013) bleek dat 10 van de 47 herkeurde gebouwen een foute energie-index kregen.
Als koper of huurder wil je natuurlijk vooral weten of de energie-efficiëntie van het pand al dan niet beter scoort dan die van de gemiddelde Nederlandse woning. Volgende richtcijfers zijn alvast een handig hulpmiddel: de energie-index van een woning lag in 2013 gemiddeld rond 1,70 wat overeenkomt met labelklasse D.
Ligt de energie-index van je droompand een stuk hoger? Dan is het een must om te investeren in isolatie. Wie kiest voor kunststof kozijnen, kan alvast op beide oren slapen. Hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,1 W/m²K in combinatie met de Deceuninck Zendow raamprofielen met een U-waarde van 1,7 W/m²K leveren al een gezamenlijke U-waarde van 1,4 W/m²K op. Dat is beter dan wat de normen voorschrijven.
Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze Partners!