Vraag een gratis offerte

Nieuws

Industry digest oktober 2021

clock min. reading time

In deze editie van onze Industry Digest belichten we enkele innovatieve technologieën voor de bouw- en architectuursector, circulaire bouwmaterialen in Tsjechië, plannen voor koolstofneutrale steden in de EU, een BREEAM-certificaat met score ‘Excellent’ voor het nieuwe Antwerpse Provinciehuis en de top 10 van grootste Europese bouwbedrijven.

BREEAM-certificaat met score ‘Excellent’ voor het nieuwe Antwerpse Provinciehuis

Twee jaar na zijn opening kreeg het 58 meter hoge Provinciehuis in Antwerpen een BREEAM-certificaat met score ‘Excellent’. Met zijn gedraaide structuur en driehoekige ramen is het provinciale overheidsgebouw van de hand van Xaveer de Geyter Architects een echt landmark dat meteen de aandacht trekt van iedereen die de stad vanuit oostelijke richting binnenkomt. Het zogenaamde Provinciehuis wordt omringd door een openbaar park met uitgestrekte groene ruimtes waar wandelpaden zich doorheen slingeren. 

BREEAM – kort voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method – legt de duurzaamheidsprestaties van gebouwen vast aan de hand van 9 evaluatiethema’s: beheer, energie, gezondheid en welzijn, transport, water, materialen, afval, gebruik van de ruimte en ecologie & vervuiling. Hier kom je meer te weten over dit fascinerende gebouw.

 

Revolutionaire ideeën veranderen de bouwsector

Nieuwe technologieën veranderen de bouwsector ingrijpend. Welke ideeën en innovaties zullen in de komende jaren hun stempel drukken? World Construction Today noemt de zeven meest impactrijke technologieën van vandaag en morgen.

Boven aan het lijstje staat het computergestuurd ontwerp: een baanbrekende technologie die een enorme impact heeft gehad en zal blijven hebben op de architectuur- en bouwsector. Een verder doorgedreven digitalisering zal het ontwerp- en bouwproces nog transparanter en efficiënter maken. En hetzelfde geldt voor BIM, oftewel Building Information Management, waarmee architecten, ingenieurs en aannemers volledig transparant voor alle betrokken partijen kunnen samenwerken. Aan de hand van 3D-modellen van projecten en alle bijbehorende installaties, waaronder HVAC en elektriciteit, krijgt iedereen een duidelijk overzicht van alle ontwerp- en bouwdetails. Lees hier het volledige artikel en ontdek wat de vijf andere innovaties zijn.

 Revolutionary ideas about the construction scene

 

 

Wanneer afval een bouwmateriaal wordt

 De toekomst van Praag belooft groen, duurzaam en circulair te worden. De Tsjechische hoofdstad keurde het Klimaatplan 2030 goed, waarin concrete doelstellingen worden vastgelegd om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 45% te verlagen. Het plan focust daarvoor sterk op duurzaamheid en een circulaire economie. 

Een van de nieuwe initiatieven omvat hergebruikcentra waar mensen ongewenste producten kunnen achterlaten zodat ze kunnen worden gerecycleerd en gebruikt voor andere doeleinden. Slak dat achterblijft na de verbranding van dat afval kan worden omgezet in grondstoffen voor de bouwsector, bijvoorbeeld als grondlaag voor de aanleg van wegen. Lees hier het volledige verhaal.

Waste becomes construction material 

 

 

NetZeroCities helpt Europese steden klimaatneutraal te worden

Het is geen geheim dat de globale klimaatcrisis stilaan code rood bereikt. In overeenstemming met het klimaatakkoord van Parijs wil Europa zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% terugdringen en tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Het nieuwe NetZeroCities-project, dat in oktober 2021 werd gelanceerd, omvat een vierjarenplan om de Europese steden te ondersteunen bij het realiseren van hun doelstellingen. 

 NetZeroCities verenigt 33 partners uit 13 Europese landen die samenwerken om steden te helpen bij het oplossen van de structurele, institutionele en culturele obstakels in hun streven naar klimaatneutraliteit. Meer over de middelen die dat mogelijk maken, vind je hier.

Climate-neutral cities

 

 

Top 10 bouwbedrijven in Europa

Construction Europe publiceerde een lijst met de grootste bouwbedrijven in Europa. De lijst baseert zich op de inkomsten van bouwbedrijven in 2020 waardoor een interessant beeld wordt geschetst van de impact die de COVID-19-pandemie heeft gehad op de sector. De lijst maakt ook duidelijk dat de top 100 van de bouwsector een totale omzet registreerde van € 438,5 miljard in 2020 – een daling van amper 6,6% in vergelijking met het jaar ervoor. Dat is een behoorlijk indrukwekkend resultaat als je bedenkt hoe moeilijk het coronajaar was. Ontdek de hele top 10 hier.

Bouwbedrijven