Vraag een gratis offerte

Nieuws

Industry digest augustus 2021

clock min. reading time

Renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen in België

In België keurde de Vlaamse regering een wetsvoorstel goed dat nieuwe eigenaars van niet-residentiële gebouwen verplicht om te investeren in renovatie. De nieuwe wet, die op 1 januari 2022 van kracht wordt, introduceert ook een niet-residentieel energieprestatiecertificaat (EPC-NR).

De bedoeling van die nieuwe wet is uiteraard om de energiekosten van bedrijven zo laag mogelijk te houden en de koolstofvoetafdruk van niet-residentiële gebouwen in België te verkleinen. Het gaat hier dan voornamelijk om kantoren en commerciële gebouwen, want de nieuwe wet geldt niet voor de industrie. Nieuwe eigenaars krijgen vijf jaar de tijd om ervoor te zorgen dat hun gebouw voldoet aan alle voorgestelde energieprestatieniveaus (dakisolatie, beglazing, warmtegeneratoren en koelinstallaties). Kleine niet-residentiële gebouwen moeten ook een energieprestatiescore C of beter behalen. Grote gebouwen moeten bovendien vanaf 1 januari 2023 voldoen aan de vereiste van 5% hernieuwbare energie. Lees er hier meer over.

 

Renovation obligation for non-residential buildings in Belgium

 

Nieuwe groene generatoren kunnen de CO2-uitstoot op bouwwerven drastisch verlagen

Het is geen geheim dat de bouwsector nog een lange weg te gaan heeft naar CO2-neutraliteit. Naarmate de roep naar groene energie steeds luider klinkt, vinden alternatieven voor traditionele energiebronnen langzaam maar zeker ingang op bouwwerven. Een van die alternatieven is De Groene Aggregaat, een hybride generator die werd ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Maru Systems en die de CO2-uitstoot op werven met tot wel 10.000 kilo per week kan verlagen.

De Groene Aggregaat is een nieuwe oplossing op de markt van de hybride aggregaten en beschermt niet alleen het milieu maar zorgt daarbovenop ook nog eens voor een besparing van 95% op de brandstofkosten. Het aggregaat heeft immers niet alleen een verbrandingsmotor maar ook 20 zonnepanelen en een ingebouwde batterij die is ingewerkt in een mobiele unit. Met zijn 100 kVA is het de grootste hybride generator van Maru en een allrounder voor het zwaardere werk. Voor grote werven betekent dat op jaarbasis een besparing van ruim € 200.000 en 600.000 kilo CO2. Lees er hier meer over.

New green generators could reduce construction site CO2 radically

 

Nieuwe elektrochrome SageGlass-beglazing voor de hoofdzetel van Nestlé

De Zwitserse multinational en voedings- en drankenproducent Nestlé renoveerde gebouw B van zijn hoofdzetel in Vevey, aan de oever van het meer van Genève. Het gebouw, dat een 24.000 m² grote uitbouw is van het iconische hoofdgebouw, dateert al uit 1977. In die tijd was het ontwerp ervan revolutionair op het vlak van energie-efficiëntie.

De bekende aannemer Brönnimann koos samen met Gottreux Architects SA en gevelconsultant Buri Müller Partner GmbH voor elektrochroom SageGlass-glas dat zowel de warmte als de lichtinval in het gebouw perfect regelt. “De innovatieve technologie maakt het mogelijk om de esthetiek van de bestaande gevel onaangeroerd te laten maar het gebouw toch aan te passen aan de nieuwe energiestandaards van vandaag”, aldus architect Joël Brönnimann. De renovatie omvatte in totaal 4.400 m² nieuwe beglazing. Bekijk het resultaat en lees hier het volledige verhaal.

 

Ruim 3000 nieuwe huurwoningen afgewerkt in Boekarest

Ruim 3000 nieuwe woningen werden de afgelopen 3,5 jaar op de huurmarkt in Boekarest gebracht. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedconsultant SVN Romania. Momenteel is 90% daarvan bewoond, met zo’n 2700 woningen die op middellange of lange termijn worden verhuurd. Die resultaten brengen wat optimisme op de Roemeense huurmarkt, die zwaar getroffen werd door de COVID-19-crisis. “Het algemene klimaat blijft zich verbeteren in vergelijking met vorig jaar”, vertelt Gabriel Voicu, vicevoorzitter van SVN Romania. Lees hier het volledige verhaal.

 

Over 3,000 new rental homes completed in Bucharest

 

2 awards voor Deceuninck op Vienna Window Congress

De tweede editie van het Vienna Window Congress moest verschillende keren worden uitgesteld maar kon afgelopen zomer dan toch eindelijk doorgaan. De in totaal 75 deelnemers – waarvan 14 vanuit hun thuiskantoor – volgden de toespraken van de verschillende gerenommeerde sprekers en luisterden naar de aankondiging van de Vienna Window Awards in de categorieën Innovatie, Duurzaamheid en Beste Website. Ook de ThermoFibra-glasvezelversterking van Deceuninck viel daarbij twee keer in de prijzen. Het volgende Vienna Window Congress staat gepland voor 23 en 24 juni 2022. Lees hier alles over de tweede editie.

 

2 awards for Deceuninck at Vienna Window Congress