Wil je duurzaam wonen en absoluut geen energie verspillen? Dan zijn superisolerende ramen onontbeerlijk. Ook wanneer je niet in een hoogtechnologisch eco-huis woont, verdient isolatie de nodige aandacht. We noemen even alles op wat je moet weten over extra isolerende beglazing en raamkozijnen.
Een passiefwoning of passiefhuis is een woning die tijdens het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur (20 °C) blijft, zonder dat je gebruikmaakt van een klassiek verwarmingssysteem. Een dergelijk huis heeft alleen bij uitzonderlijke weersomstandigheden een actieve warmtebron nodig.
In de praktijk betekent dit dat de totale energievraag voor een passiefwoning niet groter mag zijn dan 15 kWh/m² per jaar. Om dat te bereiken moet je kiezen voor:
In een passiefhuis kun je niet zonder superisolerend glas. Dit soort glas wordt ook wel hoogrendementsglas of HR++-glas genoemd. Het gaat om kozijnen met dubbele beglazing waarbij de binnenste ruit aan de afgesloten kant bekleed is met een doorzichtige, metalen folie. Deze folie laat de zonnewarmte binnen, maar houdt tegelijk de binnenwarmte in je huis.
Bij superisolerende ramen is de spouw gevuld met een edelgas, zoals argon. Dat isoleert beter dan gewone lucht.
Wil je echt het neusje van de zalm, dan kun je ook kiezen voor driedubbel glas of HR+++-glas. Dat biedt een nóg betere isolatie.
Om de isolatie van je ramen te maximaliseren is niet alleen de beglazing van groot belang, ook de kozijnen spelen een cruciale rol. Je moet daarbij vooral letten op de U-waarde of de warmtedoorgangscoëfficiënt. Die wordt uitgedrukt in W/m²K en geeft aan hoe goed of hoe slecht je kozijnen isoleren.
Wil je een passiefwoning, dan zijn superisolerende ramen die warmteverlies onmogelijk maken absoluut noodzakelijk. Maar ook in andere energiezuinige woningtypes, zoals een NOM-woning zijn ze cruciaal. Sowieso zijn superisolerende kozijnen een verstandige investering: door warmteverliezen te vermijden bespaar je een flinke duit op je energiefactuur.