Ben je aan het verbouwen? Dan doe je waarschijnlijk een vreugdedansje zodra jouw huis winddicht is. Want dat betekent dat de ruwbouw bijna klaar is. Nieuwbouw bestaat namelijk uit twee delen: de ruwbouw en de afwerking. In de eerste fase wordt de casco opgeleverd: het buitenschrijnwerk wordt geplaatst en de ruwbouw wordt meestal beschermd tegen de weersomstandigheden en wind- en waterdicht gemaakt.
Zodra de woning wind- en waterdicht is, kan de afwerkingsfase beginnen. Dan wordt alles binnen in orde gemaakt: van elektriciteit en verwarming tot het laatste likje verf op de muur. Nu ben je bijna klaar jouw droomhuis te betrekken!
Natuurlijk wil je straks in een water- en winddichte woning wonen. In Nederland gelden daarvoor NEN-normen. Controleer of de aannemer zich houdt aan NEN3660 en NEN3661. Deze normen garanderen een goede luchtdoorlatendheid en waterdichtheid. Kijk ook wat de aannemer precies verstaat onder een casco oplevering. Wordt de ruwbouw wind- en waterdicht opgeleverd, inclusief ramen (met glas), deuren en dakbedekking? Of is het ‘casco op onderdelen’: wie zorgt voor de gevelafwerking, rioleringsvoorzieningen, dakgoten, afvoerbuizen en dakbedekking? Onthoud: een geïnformeerde bouwheer (of -vrouw) is er twee waard.
Houd rekening met de seizoenen en het wisselvallige weer in Nederland. In de winter moet je zeker jouw onafgewerkte ruwbouw beschermen tegen de weersomstandigheden. Regen, sneeuw en vorst zijn zeer slecht voor de stenen, gevel en isolatie als de ruwbouw nog niet wind- en waterdicht is. Bovendien bestaat de kans dat de stenen verkleuren en dat de mortel slecht hecht.
Ramen en deuren zijn bepalend voor het aanzicht en het comfort van jouw woning. Bovendien hebben ze invloed op de lichtinval en op de isolatie van jouw huis. En ook op de wind- en waterdichtheid van jouw huis. Deceuninck raam– en deurprofielen garanderen een uitstekende lucht-, wind- en waterdichtheid.